Byggerod, bippende caterpillars og kraner der arbejder i døgndrift...

...er andet kendetegn for Københavns nybygger kvarterer, hvor jeg har taget udgangspunkt i

Århusgadekvarteret i Nordhavn, Arenakvarteret i Ørestad Syd, Carlsberg byen, Havnevigen på Islands Brygge samt Ofelia Plads og Krøyers Plads.

Nybygger kvartererne har alle spændende scenografier af byggerod, mærkelige krandyr, metrobyggeri, spuns støj og tunge betonklodser, der afspærrer din vej. ‘Her kranes’ ‘her bygges’ og ‘adgang forbudt på byggepladsen’, er meddelelser, der tit møder dit syn. Betontrapper og vægge løftes på plads, imens nye hegn sættes op og ‘fodgængerne henvises til modsatte fortov’, hvor du igen gelejdes videre, udenom ved siden af og rundt om.

I nybygger kvartererne kan du ikke forvente, at fortovet er belagt fra ende til anden og adgangsvejen til din bolig kan pludselig blive afspærret.  Har du været på ferie i 14 dage med din familie, så kan du ikke kende dit område igen, når du kommer hjem. Nye byggeprojekter er gået i jorden, der er nye mærkelig huller i vejen, kraner bygges op, håndværkerne holder parkeret alle steder og ejendomsmæglerne er i færd med at åbne nye butikker.  

I nogle af nybygger kvartererne står det grelt til med byggeaffald på gader og i grøfter.
Det  er et kedeligt syn. Der hersker umiddelbart en undtagelsestilstand i nogle nybygger kvarterer, hvor ‘man gør som de andre gør’. Det er et problem, som der skal tages hånd om. Det er uindbydende og ulækkert med al den bygge- og husholdningsaffald, som bygge aktiviteten på mystisk vis også medfører.

Byggescenografier

På byggepladserne i nybygger kvartererne udspiller der sig hver dag nye scenarier og smukke scenografier. Byggepladserne er landskaber af stablede afspærringsgitre, orange indfarvede betonsokler, rød- og hvidstribede opmålingspinde, flagstænger med bygherre logoer blafrende i vinden, roterende cementmaskiner og caterpillars der fræser igennem jorden og laver lave spor i den sandede jord. Blå og røde container byer pryder byen, og alle de mange farver skaber spændende øjebliksbilleder af en by i forandring.

I nybygger kvarterene bliver beboerne hurtigt bevidste om, at en by skal bygges op, og der skal mange lag til!