Foreningsliv og fællesskaber i Ørestad

Indlægget er skrevet for Tetris A/S

Af: Mira M. Cordsen, foredragsholder og cand.comm i performance design.

I Ørestad spirer lokale foreninger, netværk og organisationer. Her er rig mulighed for at engagere sig, finde ligesindede og søge fællesskaber indenfor alt lige fra sport til økologisk havebrug, eller hvis du søger erhvervsnetværk for selvstændige i Ørestad.

Men det kan måske være lidt svært som nytilflytter, selv at skabe sig et overblik eller finde foreningerne i Ørestad. No worries, jeg hjælper dig på vej til Ørestads efterhånden ret aktive foreningsliv, spændende netværk og gode fællesskaber. 
Nederst i indlægget kan du downloade en decideret liste, så du let og hurtigt kan få overblik over netop foreninger, netværk, mindre kulturelle aktører, traditioner m.v. i Ørestad. Det ville nemlig fylde en mindre roman, hvis jeg skulle fortælle om alle de gode Ørestad’ske initiativer her.

Det som opstår, når alt ikke er planlagt på forhånd

Det er et helt basalt behov for os som mennesker, at vi gerne vil være med til skabe noget. Den trang bliver meget tilstedeværende, når du flytter til et nybyggerområde. 
Ja man får nærmest lyst til at være med til at bygge!

At flytte til et nybyggerkvarter giver mulighed for, at du kan præge dit eget område, dine byrum og dine egne rum. Din kreativitet og din forestillingsevne bliver sat i gang, og din nysgerrighed efter, hvad man kan skabe lige netop her, bliver vækket. I Ørestad ses denne trang eksempelvis gennem de mange mindre lokale initiativer, foreninger og traditioner, som ikke er opstået ud af ‘den blå luft’ men er vokset ud af ‘den bare mark’.

Fantasifulde foreninger i Ørestad

Er du tingfinder, har du en diva i maven, eller vil du bare gerne give en bold et ordentligt los? Ja så er du kommet til den rette bydel.

Hver onsdag aften flyder tonerne ud fra Ørestad Bibliotek, hvor Ørestad Kor holder til. De har deres egen Ørestads-sang, hvor smukke sopraner, bløde tenorer, brummende basser og klangfulde alter blander sig i skøn harmoni til hver eneste øvegang. Ørestad Kor er også gode til kage, øl på Restaurant Rambla og korfester. Koret har længe været engageret i Ørestads mange fine traditioner såsom Ørestad Bjergløb,Ørestad Kulturdag, festlig tænding af julelys og Sankt Hans på Naturcenter Amager.

Ørestad Marked er bydelens eget hyggelige loppemarked med pudsige fund, trøjen du lige manglede og andet genbrug, der med lidt kærlighed, er så godt som nyt. Markedet holder til på Kay Fiskers Plads lige ved Ørestad Metrostation hver lørdag, og du kan også selv booke en stand.

Ørestad IF er nok Ørestads største forening med omkring 700 - 800 medlemmer og har både en afdeling for fodbold, gymnastik, løb og kampkunst. De glæder sig også til at kunne bruge de mange nye sportsfaciliteter, som er undervejs i Ørestad, med en lethal i Ørestad City, Kalvebod Fælled skole og fodboldbane i Ørestad Syd. Ørestad IF styrker det sociale liv på bedste vis i Ørestad, og de engagerer sig i bydelen, så vi kan få endnu bedre sportsfaciliteter. De støtter også op om bydelens kulturelle aktiviteter ved altid at være med og sprede glæde med sjove aktiviteter for børn og voksne.

Nogle hjælper skoven andre lader skibet med kunst...

Bibiana Danmark er et skatkammer af vidunderlige børnebogsillustrationer, fantasifulde ideer og inddragende kulturelle oplevelser for børn. De har til huse i Bjerget, men formår at udvide rammerne, når de sejler med M/S Bibiana - en sejlende udstillings- og læringsplatform med kunst og kultur i verdensklasse for børn og unge.

Amager Skovhjælpere kan en hel del. De passer vores skove og natur og laver møbler på deres savværk, som sælges på Naturcenter Amager.Møblerne kan også afprøves på Traktørstedet,hvor skovhjælperne hjælper med den daglige drift. Er du kaffetørstig, kan du besøge Ørestad Bibliotek, hvor Kaffecyklen også drives af samme organisation. Kaffecyklen er blevet et kendetegn på god kaffe og kulturelle aktiviteter i Ørestad, da de selvfølgelig ruller ud, når der erGrundlovsfest eller Idrætsfestival. Skovhjælperne har også hestefolden på Kanalvej, hvor du kan opleve ponytræk, og komme ud på fælleden i hestevogn.

Ørestads digitale liv og leben
Som nytilflytter har du sikkert en masse spørgsmål til bydelen. Et godt sted at finde svar er Grundejerforeningssekretariatet Ørestads hjemmeside (i daglig tale GFS), der har masser af god information om Ørestad. Du kan også tjekke deres driftslog på twitter. GFS varetager opgaver for Ørestads grundejerforeninger og Ørestad Vandlaug. Du kan også gå ind på Orestad.dk, som By & Havn administrerer, og se interaktive kort over bydelen, der viser, hvad der bygges og hvor. 
Herudover kan jeg i flæng nævne facebookgrupperne: Byliv, GFS på facebook, Experience Ørestad, Ørestad Biblitotek (der også er decentral turistinformation i Ørestad), Ørestad, Til Salg i Ørestad, Arenakvarteret og Ørestad Syd og “the big Orestad thread” på Skyscrabercity.com. De forskellige ejerforeninger har også egne klubber, facebookgrupper eller Borigo-grupper, hvor du også kan finde info. Og så er der naturligvis Ørestad Avis, der også har en facebookside.

Ørestad er med sine smukke bygningsværker, futuristiske linjer og smukke naturlandskaber et yndet motiv. Årstiderne opleves til fulde, og vi beboere prøver ofte at indfange solnedgange, heftige byger og Kalvebod-tågen. Er du også vild med Ørestadsmotiver, så kan jeg anbefale dig at følge instagrammer @Gitte Stark. Hun bor i 8tallet og står bl.a bag #kalvebodfog, #8ismyluckynumber, #the8house og #peoplebikingpastwalls. Hun er god til at fange Ørestad fra skæve vinkler og til at indfange Ørestads særlige lys.

Er du til mageløse landskaber og arkitektur så følg Janek Mastek, der også er bor i 8tallet. Vi Ørestadsbeboere nyder ofte godt af Janeks fotografier på facebookgruppen ”Ørestad” samt i Ørestad Avis. Janek er også ofte at finde til bydelens mange kulturelle arrangementer, hvor han kan kendes på kameraet.

Er du til natur, så tager naturfotografen Martin Rivero også fine billeder af bl.a. Kalvebod Fælled.

Jeg lovede dig en liste over Ørestads foreninger, netværk, fællesskaber, organisationer m.m. Den kommer her

Hvis du har mere til listen, så skriv endelig til Tetris, så bliver den opdateret.

Bedste Ørestadshilsner

Mira M. Cordsen

Stifter af Experience Ørestad.

Foredragsholder og cand. comm. i performance design